Net 18? Waar moet je op letten bij jouw verzekering?

Wanneer je achttiende levensjaar bereikt, kan er een hele hoop in één keer op je afkomen; het is een spannende tijd. Eindelijk mag je in de kroeg legaal een biertje bestellen en als je je rijbewijs hebt mag je zelfs al de weg op! Je gaat waarschijnlijk naar het hoger onderwijs en het leven wordt een stuk zelfstandiger. 

Kortom: het is een spannende tijd waar een hoop rechten en plichten op je af komen. Naast een hoop spannende en leuke zaken zal je vanaf je achttiende levensjaar ook een aantal belangrijke dingen zelf moeten regelen, met name op financieel gebied. Voor het eerst in je leven zal je je eigen kleine financiële administratie opbouwen en dit kan spannend zijn. Verzekeringen spelen in dit proces een belangrijke rol en ik leg je in dit artikel graag uit hoe te verzekeren.

Zorgverzekering

De eerste, en ook zeker de belangrijkste, verzekering die jij op orde moet krijgen is je zorgverzekering. Tot je achttiende jaar was je als het goed is altijd samen met je ouders of verzorgers verzekerd. Zodra je achttien bent geworden, zal dit veranderen. Je zal op deze leeftijd zelf een zorgverzekering af moeten sluiten die aan alle basisvoorwaarden moet voldoen. Naast deze basisvoorwaarden heb je de keuze om jezelf nog aanvullend te verzekeren, denk hierbij aan extra afspraken bij de tandarts of bij de fysiotherapeut.
Een verzekering brengt natuurlijk wel kosten met zich mee, maar wees maar niet bang; je zult het op het begin niet allemaal zelf hoeven te betalen. Waarschijnlijk verdien je als achttienjarige nog geen groot inkomen en hier houdt ook de overheid rekening mee. Je kan als je een zorgverzekering hebt afgesloten zorgtoeslag aanvragen. Deze zorgtoeslag kan je maandelijks of jaarlijks ontvangen en staat bij lage inkomens ongeveer gelijk aan de hoogte van de zorgpremie.

Andere verzekeringen

Naast de zorgverzekering moet je nog rekening houden met een aantal andere verzekeringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reisverzekering; deze zul je zeker nodig hebben als je besluit om zonder je ouders op vakantie te gaan. 
De kans is ook aanwezig dat je hebt besloten om een auto te kopen op je achttiende of misschien krijg je er wel eentje van je ouders. Houd er dan rekening mee dat je in ieder geval een verplichte aansprakelijkheidsverzekering moet hebben. Hiernaast zijn er nog meer aanvullende verzekeringen die voor jou ook misschien wel handig zijn als je auto gaat rijden.

Ik hoop dat ik je in deze tekst enigszins geholpen heb met hoe te verzekeren als je achttien wordt.