Belangrijke verzekeringen die je nodig hebt

Er zijn een aantal verzekeringen die je gewoon moet hebben. Dit is onder andere een voertuigen verzekering. De wettelijke aansprakelijkheidsdekking voor jouw auto is onmisbaar. Deze is tevens verplicht.

Elke schade zoals een aanrijding aan een andere auto wordt hierbij vergoed. Welke verzekering is nog meer handig? Naast jouw zorgverzekering is het altijd verstandig om een woonhuisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een rechtsbijstand verzekering te overwegen. Ga je vaak op reis? Kies dan een goedkope doorlopende reisverzekering zodat je bagage, annulering en eventueel medische kosten op reis goed zijn gedekt. Dit soort verzekeringen lopen van gemiddeld 4-15 euro per maand. Eigen risico kun je bij alle verzekeringen verlagen door meer premie te betalen. Ook kun je soms kiezen voor een vrijwillig (hoger) eigen risico tegen een lagere premie. Sommige verzekeringen bieden standaard 0 euro aan eigen risico aan. Je betaald dan helemaal geen eigen risico.

WA verzekering

Voor elk motorvoertuig op de openbare weg dien je absoluut een verplichte motorvoertuigen verzekering te hebben. Een aanrijding of ongeluk zit in een klein hoekje. Je voorkomt al snel veel ellende aan kosten als je minimaal WA hebt. Kale WA dekt namelijk schade aan andere voertuigen. De casco beperkt zal naast schade aan andere voertuigen ook ook autoinbraak en schade door weersomstandigheden, brand en andere calamiteiten dekken. Bij de allrisk heb je ook nog een dekking voor schade aan je eigen auto tijdens een aanrijding. Nieuwe of jonge dure auto’s hebben dan ook zeker een aanvullende allrisk verzekering nodig. Schade aan eigen auto kan enorm kostbaar zijn en niemand wil de nieuwprijs hoeven te betalen. Een goedkope oudere occasion kan prima met een basis WA dekking of WA beperkt casco de weg op. Veel WA verzekeringen hebben een laag eigen risico van 150 euro.

Woonhuis: Inboedel en opstal

Welke verzekering past bij mijn woonhuis? Ga voor een inboedel om alles onder jouw dak te verzekeren. Dat houdt in dat je jouw meubels, wasmachine, slaapkamer, woonkamer, apparatuur, kleding, kasten en andere inboedel verzekerd tegen inbraak of schade door woningbrand. Ook al denk je dat het jou niet overkomt. Branden en inbraak gebeuren vaker dan men vermoed. Een woonhuis verzekering kan al voor een lage maandpremie worden afgesloten. Wil je ook dingen aan de buitenkant verzekeren tegen vandalisme, stormschade of brand bijvoorbeeld? Ga dan voor een opstal verzekering. Deze dekt schade of vermissing van daken, zonnepanelen, schuren, garages, tuinonderdelen en andere delen die vast zitten aan de woning. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Welke verzekering biedt dekking als je per ongeluk iemand materiële schade hebt aangebracht? Met een aansprakelijkheidsverzekering kun je jouw aansprakelijkheid voor een ongelukje laten dekken. De nieuwe fiets van de buurman kapot gereden? Een computer beschadigd op het kantoor waar je werkt? Of de smartphone laten vallen van je beste vriend(in)? Alle soorten scenario’s kunnen voorkomen. Degene die schade heeft geleden kan jou helaas aansprakelijk stellen. Je moet dan opdraaien voor de schade en een nieuw object vergoeden. Met een aansprakelijkheidsverzekering vergoed de verzekeraar alle materiële schade die jij door een ongeluk hebt veroorzaakt.